Sayfalar

21 Mart 2017

Hubb-i fillah ve buğz-u fillah (Allahın sevdiğini sevmek, sevmediğini sevmemek )




Sevginin kaynağı Rabbimiz..  Müminler yarattıkları üzerinde sıfatlanan tüm canlılar ve istediği kuran ahlakını yaşayan müminlere olan sevgisi ile Alah'a olan sevgilerini gösterirler.

Hiç kimse yoktur ki Allah'ı aşk ile sevip, O’nun sıfatlarının yansıdığı güzelliklere sevgi duymasın... müminlere düşmanlik edene sevgi beslesin. 

Ve Cenabı ALLAH buyuruyor ki:
İman edenler ve salih amellerde bulunanlar ise, Rahman (olan Allah), onlar için bir sevgi kılacaktır. (Meryem Suresi, 96)

İnananlar Cenabı Allahı ve birbirlerini çok severler..
Allaha isyan edenlere düşmanlık yapanlara da sevgi beslemezler. İman da bunu gerektirir. 

Ey inananlar! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olan kimseleri dost edinmeyin. Onlar size gelen gerçeği inkar ettikleri, Rabbiniz Allah'a inandığınızdan dolayı Resulü ve sizi (yurdunuzdan sürüp) çıkardıkları halde siz onlara sevgi ulaştırıyorsunuz. Eğer benim yolumda savaşmak ve benim rızamı kazanmak için çıktınızsa içinizde onlara sevgi mi gizliyorsunuz? Oysa ben sizin gizlediğiniz ve açığa vurduğunuz her şeyi bilirim. Sizden kim bunu yaparsa doğru yoldan sapmış olur.
Mümtehine Suresi 1 ayet

Allah’a ve ahiret gününe iman eden hiçbir topluluğun, babaları, oğulları, kardeşleri yahut kendi soy sopları olsalar bile, Allah’a ve peygamberine düşman olan kimselere sevgi beslediğini göremezsin. İşte Allah onların kalplerine imanı yazmış ve onları kendi katından bir ruh ile desteklemiştir. Onları, içlerinden ırmaklar akan ve içlerinde ebedî kalacakları cennetlere sokacaktır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır. İşte onlar, Allah’ın tarafında olanlardır. İyi bilin ki, Allah’ın tarafında olanlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. Mücadele 22 ayet

Şöyle düşünelim.. Ailenizden birine düşmanlık yapılıyor bu  anneniz olsun, evladınız olsun..

Düşmanlık edene sevgi besleyebilir misiniz?
Hayır dediğinizi duymak çok zor değil..
O halde Allah’ın düşmanlarına da sevgi beslemek mümkün değil.

Besleniyorsa, doğru yoldan sapmış olunduğunu ayet bize bildiriyor..

Ancak kafir dahi olsa kimseye kötü davranmıyoruz, itham etmiyoruz kalbini incitip onları küçümsemiyoruz. Çünkü kafir dediğimiz yarın Allah'ın izni ile Müslümanlıkla şereflenebilir. 

Sevgili Peygamberimiz as  "Bir kimse, Allah'ın dostlarını sever, düşmanlarını düşman bilirse ve Allah için verir ve Allah için vermezse, imanı kâmil olur" buyuruyorlar 

  “Cenabı ALlah, Hz. Musa'ya, "Benim için ne işledin?" buyurdu. O da namaz, oruç, zekat gibi ibadetleri saydı. "Bunların faydası sanadır. Benim için ne yaptın?" buyurdu.
 Musa Aleyhisselam: "Ya Rabbi senin için en kıymetli amel nedir?" diye sordu.
Allah-u Zülcelal, "Benim için evliyamı, dostlarımı sevmek ve düşmanlarıma düşmanlık göstermektir" buyurdu. Hz. Musa, Allah için olan en kıymetli amelin, ‘Hubb-i fillah ve buğz-u fillah’ olduğunu anladı. (1/22)Mektubat-ı Masumiyye

Allah'ın sevdiklerini sevmek , sevmediklerini sevmemek böyle büyük nimettir. 

Peygamberimiz as'ın "Ey Allah'ım, Bana kendi sevgini, Seni sevenlerin sevgisini ve beni Sana yaklaştıracak olanların sevgisini nasip eyle." (Tirmizi)  buyurmaları, bu sevginin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. 

Işık olsun efendim, her nereden okunuyor isek..

Gülümce 
21-03-2017 

   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder