Öne Çıkan Yayın

NAMAZ KILMAK İSTİYORUM AMA, KILAMIYORUM DİYEN KARDEŞLERİME !

Namaz kılmak bir insanın yeryüzünde ulaşabileceği en büyük mutluluk.. Namazda Allah'ın huzuruna çıkıp O'na durumunu arz etmek...

8 Kasım 2014

Kaza Namazı Nasıl Kılınır?






Vakit namazını kazaya bırakmak büyük günahtır.. Hadislerden de anladığımız üzere, kulun imandan sonra ilk sorgusu namazdır..
Bana göre, bir kişinin kaza namazı kılmak için aldığı karar en hayırlı bir karardır.. Çünkü  mahşer hepimizi bekliyor.. O gün ALLAH hesap sorduğunda, nasıl cevap veririz..
Hiç vakit kaybetmeden, gün gün kılmalı.. ömür yettiği sürece..

İslam alimlerimizin genel görüşüne göre kılınmayan bir namaz her ne kadar kaza edilmek sureti ile kişi borçtan kurtulmuş olsa da, işlenen günah için tövbe istiğfar ederek, Allah'tan af dilemesi lazımdır.
Ehli sünnet alimlerimizin çoğunluğu kaza namazı ile  ilgili görüşleri ‘’ kılınabilirdir, geciktirilmeden borçtan kurtulmalıdır ‘’  her ne kadar bazıları da kaza namazı yok dese de, benim de kalbim kaza namazı kılmaktan yana..  Allah emekleri zayi etmez.. huzura borçlu çıkmamak için kaza namazları kılınmalı ..

Yüce ALlah , Kendisinden asla ümit kesilmemesini emrederek, şöyle buyurur: 
    “Ey günah işleyerek nefislerine zarar vermede haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin! Allah dilerse bütün günahları bağışlar. Çünkü O çok affedici ve çok merhametlidir.” (Zümer: 53) 


Cenab-ı Allah merhametlilerin en merhametlisi..  ölüm gibi bir sonuçtan dolayı kaza namazları tamamlanmasa dahi, Allah niyetleri bilir..

“Kulum bir iyilik yapmaya niyet eder, fakat yapmaya muktedir olamaz ise, ona bu güzel niyetine mükâfat olarak, tam bir iyilik yapmışçasına sevap  yazın ‘’ Buhari 

Kendinize bir hesaplama yapın..
Akıl baliğ olunan zamandan itibaren.. Kılmadığınız yılların takvimi çıkarın.. sonrasında gün hesabını yapın. (bayanlar özel günlerinde ve loğusalıkta sorumlu olmadıklarından bu kısma da dikkat edilmeli )



Kaza namazları ne zaman kılınabilir?
Her gün vakit namazının arkasından.. bir vakit (ya da gücünüz nisbetinde ) farzın kazasına niyet edilebilir..  Yatsıdan sonra ya da dilediğiniz zaman bir günlük, iki- üç günlük.. (gücünüz kadar ) kaza namazı kılınabilir.. vitir namazının da kazası vardır..





 Gün içerisinde dilediğiniz kadar kaza namazı kılabilirsiniz..  sadece kerahat vakitlerine dikkat edelim..
Kerahat vakitleri şunlardır: 
Sabah namazından sonra, güneşin çıkış dakikasından itibaren başlayan 45 dakikalık kerahet vaktinde namaz kılınmaz. Öğleye 20 dakika kalınca da öğlenin kerahet vakti girmiş olur, öğle namazına kadar namaz kılınmaz. Akşamın kerahet vakti ise akşam namazına 45 dakika kalınca başlar, akşam namazına kadar devam eder.
Kaza namazında niyet..

En son kılınamayan farzın kazasına ya da en ilk kılınamayan farzın kazasına niyet edilebilir..
Ayrıca ömür yetmese de kazaları tamamlamaya Allah niyetleri bilir, inşaAllah affeder.
Biz Rabbimize yalvaralım.. ölmeden önce tüm namazlarımı dosdoğru eda etmeyi nasip eyle diye..



(Mümin gururu, eski seccade.. ALAH hepimize nasip etsin böyle eskitmeyi.. ) 

Bazı alimlerimizin kaza namazı ile ilgili görüşleri, dinleyebilirsiniz..

Osman Ünlü Hoca, kaza namazı kılmak farzdır diyor..

Nihat Hatipoğlu Hoca, kaza namazı kılmak vardır diyor..

Mustafa Karataş Hoca, kaza namazı kılınır diyor..

Nureddin Yıldız Hoca, kaza namazı kılınmalı diyor..

Namazların vaktinde kılınması Cenab-ı ALlahın emridir.. her nerede olursak olalım, mutlaka namazları kılalım.. belki bugüne kadar kılmadık ama, bundan sonra bile bile kesinlikle namazları kaçırmayalım..
İnşaALlah kaza namazları ile, borçlarımızdan kurtulup..  bugünden sonrası dosdoğru namazları kılmayı nasip etsin Rabimiz..


Her nerden okunuyorsak, ışık olsun inşaAllah..


Gülümce 08- 11-2014

5 yorum:

  1. Allah razi olsun verdiginiz bilgiden dolayi.Rabbim layikiyla kazalarimizi kilmayi nasip etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim, amin inşaAllah.. Allah hepimizden razı olsun, teşekkürlerimle.

      Sil
  2. Sevgili Gülümce hocam Allah razı olsun. çok emek harcayıp araştırarak bir yazı yazmışsınız. yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Celal kardeşim, çok teşekkür ediyorum..Allah senden daha çok razı olsun.. çok araştırdım inşaAllah ışık olsun tüm okurlara..

      Sil
  3. Allah razı olsun Gülümce abla. İlmihalde ki konum bugün namazlarla ilgiliydi. Bu yazını da okuyunca pekiştirmiş oldum.

    YanıtlaSil