Öne Çıkan Yayın

NAMAZ KILMAK İSTİYORUM AMA, KILAMIYORUM DİYEN KARDEŞLERİME !

Namaz kılmak bir insanın yeryüzünde ulaşabileceği en büyük mutluluk.. Namazda Allah'ın huzuruna çıkıp O'na durumunu arz etmek...

28 Ekim 2014

Kendimizi Hesaba Çekiyor muyuz?

Girilen her yeni hicri yılda Bağdat halkına şöyle uyarılarda bulunuyordu meşhur muhaddis ve mutasavvıf İmam-ı Şibli Hazretleri:
- Ey Müslümanlar! Aylar geçiyor seneler bitiyor derken bir de bakıyoruz ki, daha da yakınlaşmışız önümüzdeki en büyük hesap günümüze. Öyle ise daha da yakınlaştığımız o büyük hesaba çekilmeden önce kendimizi hesabaçekerek yaşayalım yeni hicri yılımızı!..
İmam-ı Şibli’nin “kendimizi hesaba çekerek yaşamalıyız yeni yıllarımızı” manasındaki ısrarlı uyarılarından etkilenen bir talebesi sorusunu şöyle sorar:
- Yeni yılda, kendimizi hesaba çekerek yaşama konusunda bu kadar ısrar ediyorsunuz. Biz burada kendimizi hesaba çekerek yaşarsak sanki orada hesaba çekilmeyecek miyiz?


Maneviyat büyüğünün bu soruya cevabı şöyle olur:
- Evet, burada kendini hesaba çekerek yaşayan, orada hesaba çekilmeyebilir. Çünkü hadiste “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin!” uyarısı yapılmaktadır. Bu uyarı sebepsiz değildir elbette.

Bu defa soru sahibi talebesi yeni yılda kendini hesaba çekerek yaşamaya yönelir. Yani, ahirette hesabını veremeyeceği işleri dünyada yapmamaya kesin karar verir. Hep yaptığı işlerin hesabını vereceğini düşünerek yapar. İşte kendini hesaba çekerek yaşamaya başladığı bu sıralarda bir gece rüyasında hocası Şibli’yi, beyaz bir ata binmiş bulutlara doğru uçup gidiyor şekilde görünce arkasından seslenir:
- Dur! ne olur birazcık dur da ben de geleyim seninle!. İmamın cevabı manidar:
- Ben bu hapishaneden bir kurtuldum bir daha durur muyum buralarda?.
Sabah ilk işi gördüğü rüyasını sormak için üstadını ziyarete gitmek olur. Bakar ki hocasının kapısında cenaze hazırlığı var. Onun hesabını yaparak yaşadığı dünyadan kurtulup ahiret saraylarına doğru uçtuğunu anlamakta gecikmez.
Ama hocasının bu ani gidişine de çok üzülür, her gece rüyada görmek niyetiyle okuyarak uzanır yatağına. Nihayet arzu ettiği hocasını rüyasında görerek merak ettiği sorusunu da sorar:
- Sen der, dünyada kendini hesaba çekerek yaşar, bize de hesabımızı yaparak yaşama ikazında bulunurdun, hesabın nasıl geçti, rahatça verebildin mi hesabını?

Hazret-i Şibli’nin cevabı sevinçli olur:
- Melekler beni hesaba çekmek üzere karşıma geçtikleri sırada Rabb’imden hitap geldi: “O kuluma hesap sormayın! Çünkü o dünyada kendini hesaba çekerek yaşadı, veremeyeceği hesabı yoktur burada! Şibli Hazretleri:
- Siz de der, hesabınızı yaparak yaşayın hayatınızı, veremeyeceğiniz bir hesapla gelmeyin buraya. Size de: o kulum hesabını yaparak yaşadı, veremeyecek hesabı yoktur burada, densin!

Celal Çelik alıntı...
Bir ilave de bizden olsun.. Yakın zamanda bir paylaşım yapmıştım.. Saatlerce Kuran okuyanlar olduğunu, kaza namazları kılanlar olduğunu anlatmıştım..
Resulullah Efendimiz(as)'in bir hadisi var.. ''Mümin cennete girene kadar hayra doymaz ''.. 
Müminler her an, Rabbim benden nasıl olur derdindeler.. bir yandan salih ameller, diğer tarafdan cihad, Allah yolunda hızla ilerliyorlar.. Yeni hicri yıla girdik.. Hepimiz kendimizi sorgulayalım.. ''Ben ne yapıyorum?, hazırlığım ahirete yönelik mi?, dünyaya yönelik mi? Ölüme hazırlanıyor  muyum? giderken yanımda ne götüreceğim diye ciddi ciddi düşünelim.. 

 Kendimize bir not defteri hazırlayıp: oraya günlük kaza namazlarımızı not edebiliriz (kılmak isterseniz ), nafile ibadetlerinizi yazabilirisiniz, zikirlerinizi, Kuran hatimlerinizi not alabilirsiniz.. bunlar size şevk verir, gün gün ilerlediğinizi görürüsünüz inşaALlah.. 



Biliyorsunuz  hepsi Levhi mahfuzda yazılıyor.. her yaptığımızla tek tek  karşılacağız, bu bilinçte yaşarsak, Allahın rızasından hiç ayrılmayız inşaALlah..

Dipnot: Yazılarımızı linki ile paylaşabilirsiniz ancak, imzamızı silip kopyalarsanız kul hakkı ile ahirette karşılaşırız.. emeğe saygı !
“Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşi ile helalleşsin Çünkü (kıyamet günü) dirhem de geçmez dinar da Böyle olunca o (hak yiyen) kişinin sevapları alınır o adama yüklenir Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları buna yüklenir” (Buhari, Rikak, 48 )

Hicri yeni yıl hepimize hayırlar getirsin inşaALLAH..
Her nereden okunuyorsak sevgi ve ışıkla.. 
28-10-2014 Gülümce


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder