Öne Çıkan Yayın

NAMAZ KILMAK İSTİYORUM AMA, KILAMIYORUM DİYEN KARDEŞLERİME !

Namaz kılmak bir insanın yeryüzünde ulaşabileceği en büyük mutluluk.. Namazda Allah'ın huzuruna çıkıp O'na durumunu arz etmek...

1 Mayıs 2013

Kadınlar namazı nasıl kılar.. (İki rekatlık Namaz kılınışı )

Namazın kılınışı.. (2 rekat )






İKİ REKATLIK BİR NAMAZIN KILINIŞI

1) Ayakların arası dört parmak açıklıkta ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde ayakta kıbleye dönülür.

2) İkamet getirilir. (Erkekler için)

3) Önce euzu besmele okunur sonra "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya" durdum divana uydum kurana yönüm kıblem, kıblem kabei şerif diye niyet edilir.

4) "Allahü Ekber" diyerek iftitah tekbiri alınır. 5) Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır.

6) Ayakta sırasıyla:

a- Sübhaneke,

b- Eûzü-besmele,

c- Fatiha Sûresi,

d- Kur'an'dan başka bir sûre daha okunur.

7) "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve burada üç defa "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir. Rükû'da iken ayakların üzerine bakılır.


8) "Semiallâhü limen hamideh" diyerek rükûdan kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir.

9) "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da alın ve burun yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir

10) "Allahü Ekber" diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada "Sübhânellah" diyecek kadar kısa bir an oturulur..

11) "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç defa "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir.

12) "Allahü Ekber" diyerek secdeden ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Secdeden kalkarken; Önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.

İftitah tekbirinden itibaren buraya kadar yapılanlara "bir rek'at" denir.

İkinci Rek'at:

1) Ayakta sırasıyla;

a- Besmele,

b- Fatiha sûresi,

c- Kur'an'dan başka bir sûre daha okunur.

2) Birinci rek'atte olduğu gibi "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir.

3) "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. 4) "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir. 5) "Allahü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur. Burada "Sübhânellah" diyecek kadar kısa bir an oturulur 6) Sonra "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir.

7) "Allahü Ekber" diyerek secdeden kalkıp oturulur. Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır.

8) Oturuşta sırasıyla;

a- Ettehiyyatü,

b- Allahümme salli,

c- Allahümme bârik,

d- Rabbenâ âtina.... duaları okunur.

9) Önce başını sağa çevirerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh" denir. Selâm verirken omuzlara bakılır.

10) Sonra başını sola çevirerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh" denilir. Böylece iki rekat namaz tamamlanmış olur.

Not: Sünnet de farz da aynı şekilde kılınır.

3 REKATLIK NAMAZLARIN KILINIŞI

Akşam Namazı: İki rekatlık namazın 8. maddesinde belirtilen oturuş esnasında Ettehiyyatü okunduktan sonra kalkılır ve sadece Fatiha suresi okunup tekrar 1 rüku ve 2 secde yapılıp oturulur. Bu son oturuşta ise Ettehiyyatüden sonra salli, barik ve Rabbena atina duaları okunup selam verilir.

Vitir Namazı: Yatsı namazından sonra kılınan vitir namazında ise 3. rekattaki Fatiha’dan sonra bir sure veya ayet okunup tekrar tekbir alınır ve Kunut Duaları okunur. Ve akşam namazının üçüncü rekatı gibi tamamlanır.



4 REKATLIK NAMAZLARIN KILINIŞI

4 Rekat Farz Namazın Kılınışı: İlk iki rekatı, yukarıda geçen “iki rekatlık bir namazın kılınışı” başlığında izah ettiğimiz şekilde kılınır. Fakat ilk oturuşta Ettehiyyatü okunduktan sonra başka bir şey okunmadan kalkılır. Ve geriye kalan iki rekatın kıyamlarında sadece Fatiha okunarak namaz tamamlanır.

4 Rekat Sünnet Namazın Kılınışı: Bu namazın, 4 rekatlık bir farz namazın kılınışından farkı, 3 ve 4. rekatlarında da Fatiha’dan sonra sure veya ayet okunmasıdır.

Not: İkindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetlerinin birinci oturuşunda Ettehiyyatüden sonra salli-barik duaları da okunur. 3. rekatta ise Fatihadan önce yine Sübhaneke okunur.

---
Namaz kılanlar bilir,  yeryüzündeki en büyük mutluluk.. Allah kılanları kabul, kılmayanlara da tez günde nasip etsin inşaAlah.. //  Gülümce Yıldız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder