Öne Çıkan Yayın

NAMAZ KILMAK İSTİYORUM AMA, KILAMIYORUM DİYEN KARDEŞLERİME !

Namaz kılmak bir insanın yeryüzünde ulaşabileceği en büyük mutluluk.. Namazda Allah'ın huzuruna çıkıp O'na durumunu arz etmek...

24 Şubat 2014

Ve insan aldandı ! Gafletde..





Gaflet, yaratılış gayesinden uzak yaşamaktır. Gafletteki insanlar derin düşünceden uzak, dünya mutluluğu için sonsuz hayatını feda edenlerdir. 

Oysa ki önemli olan geçici dünyanın tadını çıkarıp, bedbaht olmuş bir yaşamla ahirete göç etmek değildir.
Rabbimiz, gafletteki insanlar için buyuruyor:


"İnsanları sorgulama  yaklaştı, kendileri ise gaflet içinde yüz çeviriyorlar. Rablerinden kendilerine yeni bir hatırlatma gelmeyiversin, bunu mutlaka oyun konusu yaparak dinliyorlar."       (Enbiya Suresi,1-2)

Şu halde sen, kendilerine vadedilen (azab) günlerine kavuşuncaya kadar onları bırak; dalıp-oynasınlar, oyalansınlar.    (Mearic Suresi,  42)

Dolu dolu bir hafta sonu geçirdim diyor insan mesela..
Ne yaptığını anlattığında dinliyoruz:
Tüm gün gezdim alışveriş yaptım.. ya da evde çalışmalarım vardı diye ilave ediyor. Akşam da yorgunluktan mayışmış bir vaziyetde, televizyon karşısında uyukladığını anlatıyor.
Peki ama gün içinde Allah için ne yaptın? dediğinizde, belki de hiç aklına bile getirmediğini söylüyor.
Oysa ki, müminler Kuran’da bildirildiği gibi: ‘’ Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın (dua ve ibadetle) yorulmaya-devam et. (İnşirah Suresi, 7 ) ‘’ ayeti gereği boş işlerden yüz çevirip asıl hayat ahiret için çaba gösterirler.
Gafletdeki insanlar yalnızca nefislerini tatmin etmekle meşguldürler.
Asıl hayatın ahiret olduğunu bilseler dahi adeta, hayal aleminde yaşıyor gibi yaşarlar.Namazdan, Kurandan, sünnetden uzak yaşarlar. Onlara göre belki de, kimseye zararları olmamaları yeterlidir, çünkü çoğunluğu kalbim temiz diyerek kendini yeterli görmektedir.

Oysa ki, dinimizde ‘’kalbi temiz olanlar yüz çevirsinler ‘’ diye bildirilmemektedir.
Allah gafletde olanları hayvanlar daha aşağı olarak bildirmektedir.

"Andolsun, cehennem için cinlerden ve insanlardan çok sayıda kişi yarattık (hazırladık). Kalpleri vardır bununla kavrayıp- anlamazlar, gözleri vardır bununla görmezler, kulakları vardır bununla işitmezler.  Bunlar hayvanlar gibidir, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar gafil olanlardır." (Araf Suresi,179)

Ne yapayım, şeytana uyuyorum.. diye bir bahanemiz olmamalı. Çünkü Kuran’da her şey apaçık ortada. Her gün saatlerce tv karşısında günü gün etmeyi düşünmek yerine bir yaprak Kuran (ya da mealini ) okuyup üzerinde tefekkür edebiliriz.

“Hesaplar görülüp iş tamamlanınca Şeytan onlara şöyle diyecek: “Allah size doğru vaadde bulundu. Ben de size bir şeyler vaad ettim, ama sözümden caydım. Doğrusu, benim size istediğimi yaptıracak bir gücüm yoktu.Sadece ben sizi dâvet ettim, siz de çağrımı kabul ettiniz. O halde beni ayıplamayın, kendi kendinizi kınayın. Ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz. Ben, sizin daha önce beni Allah’a şerik yapmanızı da reddetmiştim.” Elbette, böyle zalimlerin hakkı gayet acı bir azaptır. (İbrahim 14/22 )
Evet, o zorlu gün geldiğinde şeytan böyle diyecek.

Gafletdeki insanların: bilmiyordum gibi samimiyetsiz sözleri ise hiçbir işe yaramayacak.
Rabbimiz bizleri Kuran ile uyarıyor ancak dinlememekte  ısrar edenlerin kalplerini mühürlüyor:

"Onlar, Allah'ın, kalplerini, kulaklarını ve gözlerini mühürlediği kimselerdir. Gafil olanlar onların ta kendileridir." (Nahl Suresi,108)

İnsan Allah’ın halifesidir.. yaratılmışların en üstünüdür. Rahman bizden kulluk isterken görmezden gelirsek gerçekten de aldananlardan oluruz.
Mal ile, çoluk çocuk ile övünmek, ya da yaşanılan her şeyin imtihan olduğunu bilmeyip isyan etmek: büyük mahkeme için hazırılanmamak, gaflete düşen insanların durumlarıdır.  Bugün yaşanılan sıkıntıların hepsi geçicidir, insan göstereceği  sabır ve şükürler denenir.

O gün: övündüğümüz mallarımız, çocuklarımız ve oyalandığımız hiçbir şey de bizimle olmayacak.

Ne yakın akrabalarınız, ne çocuklarınız kıyamet günü size bir yarar sağlayamaz. (Allah) Sizin aranızı ayıracaktır. Allah, yaptıklarınızı görendir. (Mümtehine Suresi, 3)
Varsa salih amellerimiz, Allahın izini ile bize yarar sağlayacak.

Ve Rabbimiz buyuruyor:
Şüphesiz ki bu bir öğüttür. Artık dileyen Rabbine bir yol tutar. İnsan Suresi- 29

Özetle,dünya hayatına dalan insan aldandı. Biz aldananlardan olmayalım.
Sevgiyle..


Gülümce Yıldız 24-02-2014

4 yorum:

  1. İnşaalah aldananlardan olmayız.Dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin kardeşim, Rabbim dini üzerinde sabit kılsın bizleri. Dua ile inşaAllah.

      Sil
  2. Okurken bogazimda ki hickiriklari tutamadim.rabbim bizi dogru yola gidenlerden eylesin gaflette olanlarinda yolunu bulabilmeleri icin yol gostersin kurban oldugum allahim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semra'm canım kardeşim, o Yüce sevgi kalbine girdiği için.. onu anlatan cümleler senin kalbini etkiliyor..Duana amin sonsuz kere, Rabbim iman üzerine sabit kılsın hepimizi, dua ile.

      Sil