Öne Çıkan Yayın

NAMAZ KILMAK İSTİYORUM AMA, KILAMIYORUM DİYEN KARDEŞLERİME !

Namaz kılmak bir insanın yeryüzünde ulaşabileceği en büyük mutluluk.. Namazda Allah'ın huzuruna çıkıp O'na durumunu arz etmek...

22 Eylül 2013

KURAN'A GÖRE ALAYCILIK (ALAY ETMEK) HARAMDIR

Bir Müslümanın karşısındaki kişinin kendince eksik ya da hatalı olarak gördüğü bir yönünü alaycılıkla eleştirmesi Kuran ahlakına göre hem haramdır hem de ciddi bir ahlak bozukluğudur. Alaycılık genellikle din ahlakından uzak yaşayan, Allah’tan gereği gibi korkup sakınmayan insanların kullandıkları bir yöntemdir. Bu kişiler herhangi birini ya da herhangi bir olayı eleştirmek istediklerinde karikatür ya da benzeri yöntemlere başvurarak, çoğu zaman saygı ve nezaket sınırlarını da aşarak Kuran ahlakına yakışmayacak bir dil seçerler.





Oysa bir Müslüman Kuran ahlakına ve hadislere uygun olmadığını düşündüğü bir tavrı eleştirirken tebliğ yöntemini kullanır, karşısındaki kişiye o tavrın Kuran’a ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerine göre yanlışlığını samimi bir dille anlatır. Özellikle dine ve mukadessata ilişkin konularda Allah’a olan derin sevgi ve saygısının bir gereği olarak çok dikkatli ve özenli bir dil kullanır. Allah Kuran’da iyiliği emredip kötülükten men etmenin önemli bir Müslüman alameti olduğunu şu şekilde bildirmektedir:

Tevbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, (İslam uğrunda) seyahat edenler, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredenler, kötülükten sakındıranlar ve Allah'ın sınırlarını koruyanlar; sen (bütün) mü'minleri müjdele. (Tevbe Suresi, 112)



***Tarih boyunca peygamberler ve Allah’a derinden iman eden salih Müslümanlarla da alay edilmiş, ancak Allah inkarcıların bu bozuk ahlaklarını karşılıksız bırakmamıştır: ***

Andolsun, senden önceki elçiler de alaya alındı da alaya aldıkları şey, onlardan maskaralık yapanları çepeçevre kuşatıverdi. (En’am Suresi, 10)

Kuran’da alaycılığın çirkin ve haram bir tavır olduğunu ve böyle bir ahlak bozukluğundan Müslümanların sakınması gerektiğini Allah birçok ayetle haber vermiştir. Hatta Allah dini konularla alay edildiği duyulduğunda o konu kapanana kadar o ortamda bulunulmamasını, yoksa o konuşmayı yapan kişilerin konumuna düşüleceğini bir ayetinde bildirmiş ve bu ahlak bozukluğuna karşı nasıl titiz olunması gerektiğini bizlere örnek olarak vermiştir:

O, size Kitapta: "Allah'ın ayetlerinin inkar edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, onlar bir başka söze dalıp geçinceye kadar, onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz" diye indirdi. Doğrusu Allah, münafıkların ve kafirlerin tümünü cehennemde toplayacak olandır. (Nisa Suresi, 140)

Dini konularda alaycılığa başvuran kimselerin konumunu Allah diğer ayetlerinde şu şekilde bildirmektedir:

Ey iman edenler, sizden önce kendilerine kitap verilenlerden dininizi, alay ve oyun (konusu) edinenleri ve kafirleri dostlar (veliler) edinmeyin. Ve eğer inanıyorsanız, Allah'tan korkup-sakının. (Maide Suresi, 57)


Alıntıdır.. Kaynak:  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=384114948343671&set=a.341115645976935.83921.133567616731740&type=1&theater

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder