Öne Çıkan Yayın

NAMAZ KILMAK İSTİYORUM AMA, KILAMIYORUM DİYEN KARDEŞLERİME !

Namaz kılmak bir insanın yeryüzünde ulaşabileceği en büyük mutluluk.. Namazda Allah'ın huzuruna çıkıp O'na durumunu arz etmek...

22 Ekim 2013

ÖRTÜNMEK, ALLAH'IN EMRİDİR !

 Öncelikle belirtmek istiyorum ki; dinimiz özgürlük dinidir, zorlama yoktur..Dileyen başını örter, dilemeyen örtmez.. Ve tabii ki dinimiz şekilcilik dini değil.. Yani sadece başını örten dinini yaşar da başını örtmeyen dinini yaşamaz diye bir şey  yok..
Ancak Kuranda örtünme ayetleri mevcuttur.. 
Yüzyıllardır, anlaşılmayan  bir konu benim açıklamamla da elbette yetersiz kalacaktır.. Ancak Allah yardım eder inşaAllah :)

Örtünmek, başı örtmek yok diyerek !inkar etmek asla doğru değil !! 
örtünmek var ! Ayetlere baktığımız zaman Farzdır ! 


Ayetlere bakalım:

Ahzab- 59  ayetde şöyle buyruluyor:

Yâ eyyuhen nebîyyu kul li ezvâcike ve benâtike ve nisâil mu’minîne yudnîne aleyhinne min celâbîbihinn(celâbîbihinne), zâlike ednâ en yu’refne fe lâ yu’zeyn(yu’zeyne) ve kânallâhu gafûren rahîmâ(rahîmen).

Diyanet işleri meali(eski):
Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına, dışarı çıkarken üstlerine örtü almalarını söyle; bu, onların hür ve namuslu bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar. Allah bağışlar ve merhamet eder.
Ali Bulaç Meali..
Ey Peygamber, eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına dış elbiselerinden (cilbablarından) üstlerine giymelerini söyle; onların (özgür ve iffetli) tanınması ve eziyet görmemeleri için en uygun olan budur. Allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.

 Kuranda  buyrulan: (celâbîbihinne),
Yani cilbap: dış örtü..

*** Şimdi NUR SURESİ 31 ayete bakalım: *** 

 Ve kul lil mu’minâti yagdudne min ebsârihinne ve yahfazne furûcehunne, ve lâ yubdîne zînetehunneillâ mâ zahera minhâ, vel yadribne bi HUMURİHİNNE  alâ cuyûbihinne, ve lâ yubdîne zînetehunne illâ li buûletihinne ev âbâihinne ev âbâi buûletihinne ev ebnâihinne ev ebnâi buûletihinne ev ıhvânihinne ev benî ıhvânihinne ev benî ehavâtihinne ev nisâihinne ev mâ meleket eymânuhunne evit tâbiîne gayri ulîl irbeti miner ricâli evit tıflillezîne lem yazharû alâ avrâtin nisâi, ve lâ yadribne bi erculihinne li yu’leme mâ yuhfîne min zînetihinn(zînetihinne), ve tûbû ilâllâhi cemîan eyyuhel mu’minûne leallekum tuflihûn(tuflihûne).


diyanet işleri meali(eski):
mümin kadınlara da söyle: gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. süslerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar. (bkz: baş örtülerini) yakalarının üzerine salsınlar. süslerini kocaları veya babaları ve kayınpederleri veya oğulları veya kocalarının oğulları veya kardeşleri veya erkek kardeşlerinin oğulları veya kızkardeşlerinin oğulları veya müslüman kadınları veya cariyeleri veya erkekliği kalmamış hizmetçiler, ya da kadınların mahrem yerlerini henüz anlamayan çocuklardan başkasına göstermesinler. gizledikleri süslerin bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. ey inananlar! saadete ermeniz için hepiniz tevbe ederek allah'ın hükmüne dönün.
--

******
Allah ayetinde: yakalarının üzerine vursunlar diyor.. O halde yakanın üzerine vurulacak şey, yukarıdan (baştan )  gelecek olan örtü.. ve kimlere gösterilip, kimlerden sakınılacağı da gayet açık ve net olarak bildirilmişdir, elhamdülillah.  

Eğer  dış örtüden kasıt, sadece giyim olsaydı: insanlar yakınlarının yanında kıyafetsiz (çıplak ) mı dolaşacaklardı? lütfen iyi düşünelim..!

Aldığım destekle size bir de kısa açıklama yapmak istiyorum..

Ayetdeki; HUMURİHİNNE kelimesi:

 Humur kelimesi çoğul bir kelimedir ve Hımar kelimesinin cem'idir; başörtüsü demektir. Kitab-Kütüb veznindedir. Hımar; Mufâa'le bâbından olan Hâ-me-ra fiilinin mastarıdır.
 Bu kelime, "Hamr" (şarap, içki) kökünden gelir. Peygamberimiz bir Hadiste; والْخَمْرُ ماَ خاَمَرَ الْعَقْلَ "hamr, aklı örten şey(içki)dir" (Buhâri, Eşribe, 4) buyurmuştur.
 Hamr, aklı örten (saklayan, perdeleyen, gideren) şey; hımar ise saçı, başı örten ve perdeleyen şeydir.

Hımar başı örten şey olduğuna göre; başta da saç bulunduğuna göre, Allah da yakalarının üzerine vursunlar buyurduğuna göre: başı örtmek FARZDIR !

Burada sadece dekolteden, bahsedilmiyor.. görünen kısımlar müstesna buyuruyor Rabbimiz..


Örtünmek  farzdır.. İslamda tesettür vardır.. 
Örtünen de dinini yaşar, örtünmeyen de yaşar o ayrı konu..

Ancak Samimiyetle Allah diyen bir yürek örtünme eksikliğini vicdanında hissediyor(bana göre ).. nasıl ki namaz kılmayan bir insan huzursuz oluyorsa.. tıpkı öyle..

Allah çok büyük, daha önceden de yazmıştım: Bu yoldaki eksiklik insan vicdanında rahatsızlık yaratır.. ve samimiyetle yürekten dileyince Rabbimiz de mutlaka nasip eder.. Yeter ki, bizler doğruyu görüp, dileyelim. Rabbim her şeye kaadirdir. 

Nihat Hatipoğlu Hoca'nın görüşü: Örtünmek farzdır ! izleyelim





Dipnot olsun: Yaşayanlar bilir ki, örtünmek de namaz kılmak gibi büyük mutluluk.. 
Hangi şey, insanın Allah'ın emrini yerine getirmesinden daha fazla  mutlu edebilir ki?

Her nereden okunuyorsak sevgi ve ışıkla efendim..




ÖRTÜNMEK İSTİYORUM AMA ÖRTÜNEMİYORUM DİYEN KARDEŞLERİMİZ İÇİN: http://www.gulumceninkaleminden.com/2014/10/ortunmek-istiyorum-ama-ortunemiyorum.html



Dileyen kardeşlerim bu kaynakdan detaylı bilgi edinebilirler..


(Sol baştaki resim hımar yani khımar)

Bu yazımı yazabilmek için: aylarca araştırma yaptım.. Bir kişiye olsun vesile olması duasıyla..
Gülümce.. 22/ 10 / 2013

ÖRTÜNMEK İSTİYORUM, FACEBOOK SAYFAMIZ: https://www.facebook.com/OrtunmekIstiyorum?fref=ts

Facebook tebliğ sayfamız:  https://www.facebook.com/GulumceYildiz/?fref=ts



1 yorum:

  1. Din güzel ahlakdır..Elbette ki sadece başörtüsünü yaşamak din değildir.. vs.. bu konuda bir çok yazı yazdım.. Ancak benim yazıyı yazmakdaki amacım : Kuranda örtünme deyince: başı kapatmak yok zannediyor bazıları.. tesettür bir bütündür, baş da dahildir.. Mümin kadının ölçüsü Kurandır. Mümin kadın her hali ile (yürüyüşü, konuşması, hal ve hareketleri ile.. değil mi ki tercihini İslam'dan yapıyor ve Allah'ın emrini yerine getiriyor.. asaletli olmalıdır. Tesettür bir bütündür, başını örtmek de dahildir . Özetle, duruşu ile, yaşamı ile vahyin rengini her yerde yansıtmalıdır.. ve Kuranda başını örtmek vardır, ayetlerden de anlaşılacağı üzere, emirdir. -

    YanıtlaSil